Loop je soms ook kwijlend rond in opgeruimde huizen? Met kids in huis is rust en orde nooit blijvend. Zie dan maar een fijne sfeer te creëren zonder de gehele dag op te ruimen. De oplossing? Feng Shui.


HOE MOET DAT NOU?

Het huis altijd opgeruimd, het aanrecht leeg en zelfs in de koelkast je ogen uit kijken? Orde, structuur en overzicht: sommigen springen er echt in uit! Een regel van Marie Kondo (dé Japanse organisatie-expert die met haar KonMari-methode de hele wereld ordent haha!) Uitsluitend houden wat je blij maak, de rest kan weg.. Zo creëer je rust en harmonie.

Bij de inrichting van je huis gaat het om de balans met de natuur. Het is belangrijk om de energie -oftewel chi– in huis op een goede manier te laten stromen. Dan word je gelukkiger en gezonder.

Het is natuurlijk een kwestie van de juiste kleuren kiezen en meubels op de goede plek zetten. Zelfs de manier waarop je de deur opent en sluit speelt mee. Eigenlijk is Feng shui de yoga voor je huis.

DE PLEK VAN MEUBELS

Volgens Feng Shui heeft elke kleur een bepaalde energie. Afhankelijk van je behoefte voeg je accessoires toe in de betreffende kleur.

 • Rood geeft energie, kracht en passie
 • Roze brengt romantiek en staat voor zuiverheid
 • Geel is een vrolijke en opwekkende kleur. Deze geeft geluk, wijsheid, energie en!!!! stimuleert de spijsvertering..
 • Groen staat voor groei, gezondheid en vruchtbaarheid
 • Blauw geeft rust, vertrouwen en werkt als een verkoelende kleur
 • Paars stimuleert de fantasie en jullie herkennen het vast wel als spiritueel
 • Zwart biedt bescherming, kracht en stabiliteit
 • Wit heeft een kalmerend effect en staat voor reinheid en eenvoud
 • Bruin geeft als natuurtint een voedende energie

Maar hoe moet je ze gebruiken. Een belangrijk onderscheid tussen verschillende kleuren wordt aangeduid met yin en yan. Volgens Feng Shui gaat het om de balans tussen deze twee. Yin symboliseert passieve, ontvangende en ondersteunende krachten zoals rust, kou en stilte. De tinten zijn dan ook licht, koel en bleek zoals pasteltinten. Vaak worden deze gebruikt in slaapkamers, badkamers en woonkamers. Yang symboliseert actieve, uitstralende krachten zoals licht, warmte, beweging en lawaai. De kleuren zijn fel, warm en stimulerend. Deze zijn populair in keukens, speelkamers of werkkamers.

GROEI EN ROMMEL

Ik liep vandaag door mijn huis en dacht: hoe Feng Shui ben ik eigenlijk.. Waar zit er ruimte voor verbetering om meer rust te ervaren? De kleuren in mijn huis zijn overwegen wit, zwart, bruin – als in hout – en verder wat groen. Planten heb ik veel, alleen staan deze niet allemaal in een hoek, wat mijn gebrek aan energie soms zou kunnen verklaren. Wat betreft de plaatsing van de meubels, de verlichting en het daglicht slaag ik met vlag en wimpel. Alleen waar ik hoognodig aandacht moet besteden: de apparaten in huis… Feng shui wordt daar niet blij van. Ze zouden de energiestromen ernstig verstoren. Nou hebben wij overmatig veel tv’s, laptops, iPads en telefoons in huis wat die energieflow niet ten goede komt.. Misschien dat we daar binnenkort eens iets aan gaan doen

DE PLEK VAN MEUBELS

Wil je meer energie en harmonie in een ruimte? Hou dan rekening met de plek waar je je meubels zet!

 • Als het aan Feng Shui ligt, plaats je geen meubels tegen een muur. Dat blokkeert de energie terwijl die nou juist moet kunnen stromen. De meubels een beetje uit elkaar zetten helpt ook.

 • Je bed zet je in een rustige, beschermde hoek. In elk geval niet onder een raam en ver van de deur. Als je ’s ochtend je ogen opent moet je als eerste een deur zien (iets wat ik in een van onze vorige posts ook al gedeeld heb!) Dit helpt om je een gevoel van vrijheid te geven.

 • Je werkplek en bureaustoel staan gericht naar de deur voor optimale concentratie en energie (dit geld ook voor een groot kantoor)

 • Vanuit een stoel kijk je sowieso altijd naar de deur. Dat geeft een gevoel van controle en bescherming

 • Je kasten moeten gesloten zijn en niet tegenover het bed staan. Anders doe je volgens Feng Shui geen oog dicht.

 • Planten zijn altijd een goed idee. (Nu heb ik weer een goede rede om er eentje extra te halen, –

  hello plant nr. 20 of ondertussen al nr. 30 in mijn interieur-

  Ze brengen namelijk leven en vitaliteit in een kamer. Je plaatst ze in een hoek voor extra energie. In de werkkamer wordt de cactus aangeraden voor focus en concentratie.

 • De verlichting mag niet fel en kil zijn. Liever warm en dimbaar, dat is fijn en uitnodigend. Daglicht moet goed kunnen binnenvallen, dus vensterbanken volbouwen of dikke banken voor het raam zijn not done..

 • De spiegel richt je op de deur en dus niet tegenover het bed. Vaarwel passie, welkom rust.

HET GEBRUIK VAN MATERIALEN

Volgens Een Shui gebruik je zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Die zijn harmonieus en energie versterkend.

 • Hout, dat staat voor groei en vitaliteit, voegt een natuurlijke warmte toe aan een ruimte
 • Met aardse materialen, zoals leisteen en terracotta, maan je je geest tot rust
 • Water symboliseert beweging en verandering. Met een fontein of desnoods een aquarium creëer je een rustgevende sfeer.
 • Metaal klinkt ongezellig maar in verlichting of decoraties versterkt het de concentratie en de energie.
 • Glas staat niet geheel verrassend voor transparantie en helderheid. Het wordt gebruikt om meer licht in een ruimte te brengen.
 • Stoffen voegen comfort en warmte toe aan een ruimte. Geen smerige synthetische stofjes, maar katoen, linnen en zijde.

Heeft jullie huis ook wel wat meer Feng Shui nodig? En is dit niet alleen een kwestie van opruimen of verschuiven, maar wil je de hele stijl aanpassen? Wij hebben ons er ondertussen al heel wat in verdiept en helpen je graag door middel van een interieurontwerp of advies. Laat in een reactie hieronder weten hoe jullie de Feng Shui terug laten komen in het interieur.